SensingYoga

Naturliga rörelser

SensingYoga är en rörelseform som tagit sitt tänk från hur djur, små barn och naturfolk beter sig naturligt i rörelse och i vila. Det är också en tanke om hur vi alltid sedan urminnes tider naturligt varit i rörelse med långa perioder av återhämtning emellan. När vi föds så har vi alla en kod, som en blue-print hur vi ska röra oss. Bebisar utvecklar sig och sitt rörelsemönster genom att göra pandikulationer och genom att testa sig fram. Från början hade vi inga yogamattor eller ett begränsat utrymme att röra oss på. Vi hade ingen yttre lärare som kom med instruktioner om vilken rörelse som är bäst för oss. Rent intuitivt har vi alltid vetat hur vi ska röra oss – som sagt det ligger i vår kodning. Det närmsta vi kommer den känslan är när vi är i naturen. När vi hoppar överstock och sten och litar på vår balans och vår intuition vart vi ska ta vägen härnäst. Så naturliga rörelsemönster är något vi alla har inom oss. Men i dagens stressade samhälle har vi människor tyvärr tappat jättemycket av vår inneboende intuitiva förmåga att veta vad som är bra för just oss! Vi tar till hjälpmedel för att underlätta i vardagen och litar på yttre ”lärare” för att det är så vi blivit lärda. Just det – det är så vi blivit lärda från liten ålder, att lyssna och lita på människor och paradigmer runt omkring oss.

Så i SensingYogan har vi plockat tillbaka den intuitiva, inkännande och naturliga förmågan att röra oss från vårt inre utan en extern lärare som talar om för oss vad som är bra eller inte. Klart yogan ges utifrån en instruktion av en lärare, men det är den inre läraren, den inre visheten, den inre rösten som tar oss till en position eller ett sätt att röra oss på som gör att vi mer och mer lär oss att lyssna inåt. Vi lär oss att ta yogan från ett 3D perspektiv till ett fjärde där rörelsen kommer inifrån och då endast då kan vi göra yoga på kroppens villkor och börja läka oss själva.

Pandikulation

Hjärtat i allt det som vi lär ut i SensingYoga är något som kallas för PANDIKULATION. Pandikulation kan man säga är som en ”kroppsgäsp”. Det är något som du gör precis när du vaknat, eller när du suttit vid skrivbordet en stund och känner för att sträcka på dig. Det är en kroppsgäsp som inte alltid behöver innehålla en mungäsp. Det är helt enkelt en helkroppsaktivering som gör mer för vårt nervsystem än vad vi tror eller vet idag.

Så när vi gör en kroppsgäsp så gör vi det på en inandning. Vi håller sedan i en expansion. När vi sedan andas ut så gör vi det i en fullständigt avslappnad känsla. Det är så här djur och små barn gör - upp till 40 ggr per dag. Vi vuxna gör det ca 5-15 ggr per dag. Så den här rörelsen är inget annat än en expansion i mjuka vävnader som blir en kommunikation och information till nervsystemet.

Det är något som är lika viktigt som att tänka på sin kost eller annan träning eller motion. Det är lika viktigt just för att det omprogrammerar hjärnan till musklerna. När vi har utsatt kroppen för ett trauma eller stress under en längre tid så sker det en mer eller mindre en permanent låsning i muskler och mjuka vävnader. Ni vet när axlarna sitter uppe vid öronen och inte kommer ner med den egna viljan eller lite massage. Då vet vi att nervsystemet har gått in och låst våra muskler för att dels spara på energi och dels för att minska slitage och skador.

Hur vet vi då att det är viktigt och varför gör vi vuxna det så sällan? Eftersom djur och små barn gör det så ofta så borde det betyda något för oss. Kan det vara så att avsaknaden av just pandikulation kan bidra till smärta, värk, utmattning, sämre hållning, skador mm?

Djur gör alltid en kroppsgäsp när de varit i REM-sömn för att ge en signal till musklerna och mjuka vävnader att tighta till sig igen. När man sovit så slappnar de av och då finns ju inget stöd för oss. Det är likadant när vi vilat ett tag och ska resa oss. Kolla nästa gång du varit stilla en längre stund om kroppen tycker om en kroppsgäsp.

En pandikulation frigör även oxytocin. Det är vårt kärlekshormon och även det som hjälper till att sänka kortisol – vårt stresshormon. Så hur skulle det vara att börja kroppsgäspa lite mer. Att börja morgonen med en sträckning åt alla väderstreck i en expansion.

Om mig Mia Elmlund

När jag var 48 år så hade jag fyra olika utbildningar som jag erbjöd via Connective Institute. Jag arbetade hårt med att få ihop allt både utanför mig samt inne i min kropp. Jag hade ständigt ont. Jag sov knappt på nätterna. Jag låtsades vara en skön yogalärare som kunde allt och framförallt kunde göra och visa allt. Jag klarade bara av mitt jobb och mitt liv pga värktabletter och ett starkt pannben. Skammen att någon skulle få veta hur saker och ting egentligen låg till - låg som en blöt filt över mig. Jag hade bedragare intatuerat i pannan – såklart på mitt starka pannben…

När jag i alla fall var 48 så bestämde jag mig för att när jag fyller 50 så ska min kropp funka eller så skiter jag i allt. Kanske lite väl drastiskt för en utomstående att höra. Men för någon som hade så ont och haft det så länge så kändes det faktiskt snarare som en lättnad att få slippa undervisa mer. När kroppen inte fungerar så fungerar inget, det finns liksom inget att hämta från. Energin är borta och även lusten att skapa och verka på ett djupare plan.

Solhälsningarna bröt ner mig. Yinpositionerna slet sönder mina vävnader. Restorativepositionerna gav mig låsningar och la på ytterligare stress. Vad jag än gjorde så la jag till mer obalanser och jag orkade snart inte mer. Återhämtningen uteblev och jag åldrades nog tio år under mina sista år innan det vände. För vände – det gjorde det…

Jag tror inte min historia inte är så jätteolik andras. Kvinna. Mamma. Företagare. Högpresterande på mattan och utanför. Bra lyssnare. Hjälpare. I fix-mentalitet. Köra-över-mig-själv-människa. Stark. Intuitiv. Inkännande. Svårt-att-säga-nej-människa. Jag kan fortsätta hur mycket som helst, men ni är säkert många som känner igen er i min historia.

Vad jag även har som många också har är en överrörlig kropp. Det är här som allt liksom går riktigt illa. En kropp som är överrörlig i lederna är ju inte synonymt med en vig kropp. Jag är inte vig och kan inte nudda tårna – det ska jag inte kunna heller. Jag har kunnat, det har jag. När jag utövade ashtanga och mycket poweryoga kunde jag göra en hel del som min kropp INTE kunde eller ville. Men jag körde över den. Jag körde på så det till slut small. Jag skadade mig otaliga gånger. Jag kunde till exempel inte sitta ner på rumpan på över två år. Men undervisa, det kunde jag.

Så hur hamnade jag nu här, sittandes framför datorn på min rumpa, skrivandes detta, utan någon speciell smärta efter en lång natts skön sömn?

I mars 2019, 141 dagar före min 50-års dag så hände det som jag tror bara händer om du på riktigt menar vad du säger. Jag hade på riktigt bestämt mig för att sluta undervisa, jag visste bara inte hur. Jag ville inte längre och framförallt så orkade jag inte längre.

Så någon välmenande energi någonstans skickade ett mail till mig som ”lös”. Det lös om mailet sådär så man inte kan trycka och skicka det till papperskorgen. Jag öppnade det och kände intuitivt att detta ska jag göra. Det var en onlinekurs med Yasmin Lambats BodySensing Yoga. Numera kallar hon det SomaSensing Method eller Therapy.

Jag köpte och gjorde i alla fall hennes yogaklass och förstod redan efter några timmar att detta måste vara svaret. För det var efter några timmar så bröt helvetet ut på riktigt. Jag hade aldrig känt en sådan brännande känsla förut. Det kändes som om jag stod i lågor och allt i kroppen gjorde ont. Mer ont än någonsin, men på ett annat sätt. Ni vet när man bara vet att allt pekar på fel fel fel, så har man den där inre känslan av att det är rätt rätt rätt…

Efter några veckor så hade jag gjort hennes program på 40 minuter varje morgon och tyckte själva rörelserna var sköna. Kroppen brann fortfarande och gjorde ont. Jag sov med bolster och triljoner kuddar för att stötta upp alla leder, höfterna, en ond axel och nacke. Men jag gjorde programmet. Och åt inga värktabletter. Det hade jag bestämt mig för att låta bli, hur ont det än gjorde.

Så vid påsk så hände det äntligen något – det började vända. Jag vaknade en natt och sparkade ner alla kuddar och bolster från sängen. Jag kunde börja röra mig själv i sängen. Jag kunde sova på båda sidorna. Hade flera år fått vakna för att kunna byta från sidan till att ligga på rygg. Det slutade bränna mer och mer. Och jag började sova bättre. Mitt humör blev också bättre. Förklimakteriet eller om det är klimakteriet, mildrades också.

Allt hänger ju egentligen samman och ihop och alla som har ont varje dag eller bara ibland vet ju hur det påverkar allt annat. Smärta är svårt att gradera. Idag tycker jag inte att jag har speciellt ont, men det jag känner idag kanske är jättejobbigt för någon annan. Tror vi behöver bli mer snälla mot oss själva och inse att vi är bara människor som egentligen inte är så komplicerade. Vi är rätt så logiska och lever fortfarande på samma system som när vi var jägare & samlare.

Så vad hände då som fick mig att skapa SensingYoga. Dels var det allt jag lärde mig av Yasmin Lambat. Det var Feldekrais, Somatics mm. Allt som har med rörelse på kroppens villkor att göra. Jag förstod att jag skulle bli tvungen att avlära mig allt jag lärt mig genom alla år på mattan för att kunna komma vidare.

Allt gick väldigt fort. Smärtan avtog. Rörligheten kom tillbaka. Lederna började funka. Jag började gå med korta steg som naturfolk gör. Jag ville börja dela detta. Efter fyra dagar hade jag min första ”klass”. Sedan gick allt ännu snabbare. Namnet kom. Loggan kom. En utbildning bestämdes redan till hösten. Men det viktigaste – jag fyllde 50 och mådde så bra så jag inte trodde det var sant!

SensingYoga är här för att stanna och i dessa tider som vi lever i nu så behövs ett alternativ som erbjuder rörelse och andningsfrihet på kroppens villkor. Vi behöver inte mer externa lärare att lyssna på – vi behöver finna vår interna intuitiva sunda inre röst som guidar oss till vart vi ska.

Adress

Energigatan 15 C
434 37 Kungsbacka
Sverige

E-Post

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Telefonnummer

0300-70740

Sociala medier

 

© COPYRIGHT 2019